Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Dynia
Dodano: 2011-02-09
Dynia (Cucurbita L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków. W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Gatunkiem typowym jest Cucurbita pepo L..
Morfologia
- Łodyga
- Płożąca się, wytwarza wąsy czepne.
- Owoce
- Duże jagody, jadalne, osiągają masę do 200 kg. Rekord to 765 kg.
Systematyka
- Synonimy taksonom.
Pepo Mill.
- Pozycja systematyczna wg Angiosperm Phylogeny Website (2001...)
Rodzaj z rodziny dyniowatych z rzędu dyniowców, należących do kladu różowych w obrębie okrytonasiennych. W obrębie rodziny: podrodzina Cucurbitoideae, plemię Cucurbiteae.
- Pozycja w systemie Reveala (1993-1999)
Gromada okrytonasienne (Magnoliophyta Cronquist), podgromada Magnoliophytina Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa Rosopsida Batsch, podklasa ukęślowe (Dilleniidae Takht. ex Reveal & Takht.), nadrząd Cucurbitanae Reveal, rząd dyniowce (Cucurbitales Dumort.), podrząd Cucurbitineae Engl., rodzina dyniowate (Cucurbitaceae Juss.,podrodzina Cucurbitoideae Kostel., plemię Cucurbiteae Dumort., podplemię Cucurbitinae E.G.O. Müll. & Pax in Engl. & Prantl, rodzaj dynia (Cucurbita L.).
- Gatunki flory Polski
-
dynia olbrzymia (Cucurbita maxima Duch.) – gatunek uprawiany
-
dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duch.) – gatunek uprawiany
-
dynia zwyczajna (Cucurbita pepo L.) – gatunek uprawiany
- Pozostałe gatunki
-
dynia figolistna (Cucurbita ficifolia Bouche.)
-
Cucurbita argyrosperma C. Huber
-
Cucurbita cordata S. Watson
-
Cucurbita digitata A. Gray
-
Cucurbita ecuadorensis H. C. Cutler & Whitaker
-
Cucurbita foetidissima Kunth
-
Cucurbita lundelliana L. H. Bailey
-
Cucurbita okeechobeensis (Small) L. H. Bailey
-
Cucurbita palmata S. Watson
-
Cucurbita pedatifolia L. H. Bailey
-
Cucurbita radicans Naudin
-
Cucurbita ×scabridifolia L. H. Bailey
Zastosowanie
-
Sztuka kulinarna. Dynie często są spożywane jako warzywa. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.
-
Rośliny ozdobne. Niektóre gatunki są uprawiane dla ozdobnych owoców.
Przypisy
-
↑ 1,0 1,1 Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-01-03].
-
↑ 4,0 4,1 Cucurbita (ang.). Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-01-03].
-
↑ Crescent Bloom: Systematyka rodzaju Cucurbita (ang.). The Compleat Botanica. [dostęp 2009-01-28].
-
↑ Zbigniew Mirek, Halina Piękoś-Mirkowa, Adam Zając, Maria Zając: Flowering plants and pteridophytes of Poland : a checklist. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski. Instytut Botaniki PAN im. Władysława Szafera w Krakowie, 2002. ISBN 83-85444-83-1.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
dynia, encyklopedia rolnicza, warzywa, warzywa dyniowate