Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Cukier spożywczy
Dodano: 2011-02-17
Cukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany).
Z chemicznego punktu widzenia cukry to inna nazwa węglowodanów, a więc również skrobi i celulozy.
Przemysł spożywczy oferuje jednak znacznie więcej rodzajów cukrów:
-
glukoza (cukier gronowy),
-
laktoza zwana cukrem mlekowym, stosowana jako surowiec, bezpośrednio nie spożywana,
-
galaktoza jest izomerem glukozy, monosacharydem (czyli cukrem prostym),
-
fruktoza zwana cukrem owocowym (ale otrzymywana ze zbóż),
-
maltoza (też półprodukt).
W przypadkach, kiedy spożywanie cukru nie jest wskazane (np. w cukrzycy), stosuje się zamienniki cukru, czyli sztuczne środki słodzące (popularnie nazywane słodzikami).
Produkcja cukru
Produkcja światowa cukru w 2000 roku wynosiła w tonach 133 milionów, z czego około 38 milionów ton pochodzi z buraków cukrowych, a około 95 milionów ton z trzciny cukrowej. Najwięksi producenci pokrywają 72% światowej produkcji i są to:[potrzebne źródło]
Kraj |
produkcja w tysiącach ton |
---|---|
Brazylia |
20 213 |
Wspólnota Europejska |
17 575 |
Indie |
16 790 |
Chiny |
9 150 |
Stany Zjednoczone |
7 460 |
Tajlandia |
5 532 |
Australia |
5 198 |
Meksyk |
5 000 |
RPA |
4 846 |
Pakistan |
3 500 |
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, cukier