Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Cielak
Dodano: 2011-02-15
Cielę, cielak – młode bydła domowego (choć nazwą tą określa się też młode niektórych innych ssaków, m.in. jeleni, bizonów, wielbłądów, słoni, żyraf, hipopotamów, nosorożców, fok, łosi, wielorybów i niektórych płetwonogich). Narodziny cielaka nazywane są cieleniem.
W pierwszym stadium życia przez okres od 1 tygodnia do 3 tygodni
cielak jest karmiony wyłącznie mlekiem matki. Od 3 tygodni do 4
miesięcy jest już wprowadzane siano, czyli wysuszona trawa, pije
także mleko, ale w mniejszych ilościach i nie musi być już ono od
matki. Zostaje także wprowadzona śruta, czyli zmielone w całości
ziarna pszenicy oraz innych zbóż.
Dziewięciomiesięczny samiec powinien ważyć 250 do 272 kg a
samica co najmniej 204 kg. Od 4 miesięcy do 2 lat zostaje już
zabrane mleko, a zostaje wprowadzona czysta woda. Żeby zapewnić
odpowiedni bilans żywieniowy, zostaje wprowadzona świeża trawa w
miarę możliwości gospodarza, sianokiszonki, kiszonki, czyli trawę
zahermetyzowaną szczelnie i poddaną działaniu słońca. Zostają
także dodane urozmaicone dodatki do pasz typu soja itp. produkty.
Zostaje też wygnany na pastwisko. Powyżej 2 lat życia cielaka płci
żeńskiej nazywa się jałówką, płci męskiej byczkiem.
Wykastrowane cielęta płci męskiej są nazywane wołami.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
cielak, ciele, encyklopedia rolnicza, zwierzęta