Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Cielak

Dodano: 2011-02-15

Cielę, cielak – młode bydła domowego (choć nazwą tą określa się też młode niektórych innych ssaków, m.in. jeleni, bizonów, wielbłądów, słoni, żyraf, hipopotamów, nosorożców, fok, łosi, wielorybów i niektórych płetwonogich). Narodziny cielaka nazywane są cieleniem.


W pierwszym stadium życia przez okres od 1 tygodnia do 3 tygodni cielak jest karmiony wyłącznie mlekiem matki. Od 3 tygodni do 4 miesięcy jest już wprowadzane siano, czyli wysuszona trawa, pije także mleko, ale w mniejszych ilościach i nie musi być już ono od matki. Zostaje także wprowadzona śruta, czyli zmielone w całości ziarna pszenicy oraz innych zbóż.


Dziewięciomiesięczny samiec powinien ważyć 250 do 272 kg a samica co najmniej 204 kg. Od 4 miesięcy do 2 lat zostaje już zabrane mleko, a zostaje wprowadzona czysta woda. Żeby zapewnić odpowiedni bilans żywieniowy, zostaje wprowadzona świeża trawa w miarę możliwości gospodarza, sianokiszonki, kiszonki, czyli trawę zahermetyzowaną szczelnie i poddaną działaniu słońca. Zostają także dodane urozmaicone dodatki do pasz typu soja itp. produkty. Zostaje też wygnany na pastwisko. Powyżej 2 lat życia cielaka płci żeńskiej nazywa się jałówką, płci męskiej byczkiem. Wykastrowane cielęta płci męskiej są nazywane wołami.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
cielak, ciele, encyklopedia rolnicza, zwierzęta