Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Burak ćwikłowy
Dodano: 2011-02-09
Burak ćwikłowy (Beta vulgaris ssp. vulgaris convar. crassa var. Alef. conditiva Alef.) - odmiana buraka zwyczajnego. Pochodzi od buraka morskiego rosnącego dziko na wybrzeżach Morza Śródziemnego. Ma formy jednoroczne, dwuletnie i trwałe. Był uprawiany w czasach starożytnych dla celów spożywczych i leczniczych, przy czym uprawiane wówczas formy różniły się znacznie od współczesnych
Charakterystyka
Ma jadalny, czerwony korzeń
spichrzowy i czerwonawe liście.
Jest rośliną dwuletnią. W
pierwszym roku uprawy tworzy korzeń spichrzowy i rozetę liści, a w
drugim pęd kwiatostanowy. Kształt korzenia spichrzowego jest cechą
odmianową. Odmiany o korzeniach wydłużonych mają dłuższy okres
wegetacji niż odmiany o korzeniach kulistych lub płaskokulistych.
Liście w rozecie są trójkątne lub owalne o zabarwieniu od
jasnozielonego do brązowo lub fioletowoczerwonego. Są osadzone na
długich, soczystych ogonkach[2].
Zastosowanie
-
Warzywo. Jest powszechnie uprawiane w Polsce. Jego młode siewki są jadalne jako botwina.
-
Sposób uprawy: Nasiona wysiewa się w kwietniu. Okres wzrostu trwa 3-4 miesiące. Nie wymaga żyznej gleby.
-
Wartości odżywcze
Młode liście zawierają więcej białka i soli mineralnych aniżeli korzenie. Korzeń zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C. Ma szczególnie znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa dodatnio na trawienie oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego[2].
Przypisy
-
↑ 1,0 1,1 Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa liściowe, burak ćwikłowy, encyklopedia rolnicza, warzywa