Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Aminokwasy
Dodano: 2011-02-24
Aminokwasy – organiczne związki chemiczne zawierające zasadową grupę aminową -NH2 oraz kwasową grupę karboksylową -COOH lub – w ujęciu ogólniejszym – dowolną grupę kwasową, np. sulfonową -SO3H. Aminokwasy są tzw. solami wewnętrznymi (amfolitami).
Kryteria podziału aminokwasów
Istnieje wiele kryteriów podziału aminokwasów:
-
charakter łańcucha bocznego: łańcuchowe, pierścieniowe (w tym aromatyczne)
-
polarność łańcucha bocznego: polarny, niepolarny
-
miejsce syntezy: endogenne, egzogenne
-
położenie grupy aminowej względem karboksylowej: α, β, γ, δ i ε-aminokwasy; litera grecka określa odległość pomiędzy grupą aminową, a karboksylową. W α-aminokwasach obie te grupy funkcyjne przyłączone są do tego samego atomu węgla
-
przemiany szkieletów:
-
glikogenne: dostarczają pirogronianu
-
ketogenne: dostarczają acetylo-CoA
-
glikoketogenne
-
-
występowanie w białkach: proteogenne, nieproteogenne
-
ze względu na punkt izoelektryczny (pI) oraz liczbę grup aminowych i karboksylowych:
-
obojętne – gdy jest tyle samo (zwykle po jednej) grup aminowych i karboksylowych
-
kwasowe – gdy przeważa liczba grup karboksylowych
-
zasadowe – gdy przeważa liczba grup aminowych
-
Aminokwasy naturalne
Znanych jest ponad 300 aminokwasów występujących naturalnie. W skład białek wszystkich organizmów żywych wchodzi głównie 20 podstawowych aminokwasów (aminokwasy biogenne lub białkowe), które są α-aminokwasami szeregu L, a także niewielkie ilości wielu innych, w większości będących pochodnymi aminokwasów podstawowych. Są podstawowymi jednostkami budulcowymi peptydów i białek. Zazwyczaj są rozpuszczalne w wodzie i w warunkach fizjologicznego pH są zjonizowane.
α-Aminokwasy na atomie węgla α posiadają łańcuch boczny (R), który może zawierać pierścień aromatyczny, łańcuch alifatyczny, siarkę, grupę wodorotlenową, dodatkową grupę aminową bądź karboksylową. Atom węgla α takich aminokwasów jest atomem chiralnym, co oznacza, że każdy aminokwas może występować w dwóch konfiguracjach przestrzennych, oznaczanych zwyczajowo jako D i L. Występowanie tych aminokwasów i ich ułożenie w łańcuchu polipeptydowym (sekwencja) zależy od kodu genetycznego zapisanego w DNA. Kolejne reszty aminokwasowe w łańcuchu polipeptydowym połączone są ze sobą za pomocą wiązania peptydowego.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
żywność, aminokwasy, encyklopedia rolnicza, rolnictwo