Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Acydofil

Dodano: 2011-02-17

Acydofil – organizm tolerujący bądź preferujący życie w środowisku kwaśnym (tj. o niskim pH, nawet poniżej 2, choć za acydofilne uważa się też organizmy żyjące w środowisku o odczynie zbliżonym do 5,5 – typowym dla jezior humotroficznych). Do acydofili należą głównie wybrane gatunki bakterii, grzybów (np.Maślak sitarz), rośliny wysokich torfowisk (np. torfowce), wrzosowisk (np. wrzos), ubogich borów (borówka, żurawina) oraz szczaw polny[1], glony jezior humotroficznych (desmidie). Spotyka się je w starych kopalniach, hałdach, glebach wulkanicznych, gorących źródłach. Ze zwierząt do acydofilów należą np. węgorek octowy, żyjący w fermentujących owocach, niektóre wioślarki żyjące w zakwaszonych wodach.

Przykłady acydofili:

  • Sulfolobus sp.

  • Thiobacillus sp.

  • Bacillus acidocaldarius

Przypisy

  1. ↑ Praca zbiorowa: Nowa encyklopedia powszechna PWN. T. 1. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1995, s. 28. ISBN 83-01-11096-1. 

Zobacz też

  • acydofob

  • gatunek acidotolerancyjny

  • ekstremofil

Bibliografia

  1. Marzena. Popielarska-Konieczna: Słownik szkolny : biologia. Kraków: Wydawnictwo Zielona Sowa, 2003. ISBN 83-7389-096-3. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, grzyby, bakteria