Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Acydofil
Dodano: 2011-02-17
Acydofil – organizm tolerujący bądź preferujący życie w środowisku kwaśnym (tj. o niskim pH, nawet poniżej 2, choć za acydofilne uważa się też organizmy żyjące w środowisku o odczynie zbliżonym do 5,5 – typowym dla jezior humotroficznych). Do acydofili należą głównie wybrane gatunki bakterii, grzybów (np.Maślak sitarz), rośliny wysokich torfowisk (np. torfowce), wrzosowisk (np. wrzos), ubogich borów (borówka, żurawina) oraz szczaw polny[1], glony jezior humotroficznych (desmidie). Spotyka się je w starych kopalniach, hałdach, glebach wulkanicznych, gorących źródłach. Ze zwierząt do acydofilów należą np. węgorek octowy, żyjący w fermentujących owocach, niektóre wioślarki żyjące w zakwaszonych wodach.
Przykłady acydofili:
-
Sulfolobus sp.
-
Thiobacillus sp.
-
Bacillus acidocaldarius
Przypisy
-
↑ Praca zbiorowa: Nowa encyklopedia powszechna PWN. T. 1. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1995, s. 28. ISBN 83-01-11096-1.
Zobacz też
-
acydofob
-
gatunek acidotolerancyjny
-
ekstremofil
Bibliografia
-
Marzena. Popielarska-Konieczna: Słownik szkolny : biologia. Kraków: Wydawnictwo Zielona Sowa, 2003. ISBN 83-7389-096-3.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, grzyby, bakteria