Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Mescomp - Rozpylacze sadownicze ATR
2020-08-07 -
DEUTZ - szyba boczna
2011-12-13 -
Licznik mechaniczny F44
2013-12-12 -
Nawóz Activ Cynkowo-Manganowy
2014-12-19
Amerykanie chcą zmienić nawyki żywieniowe
Z problemem niskiego spożycia owoców i warzyw boryka się większość krajów wysokorozwiniętych. Dieta uboga w warzywa i owoce może bowiem prowadzić do wielu chorób, jak również jest jedną z przyczyn otyłości.
Rekomendacje żywieniowe
Z tego powodu w wielu krajach Europy Środkowej i Zachodniej oraz w Stanach Zjednoczonych wprowadzane są kompletne rekomendacje i zalecenia, promujące obecność tych produktów w codziennej diecie. Decyzja Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Departamentu Rolnictwa USA potwierdza, jak ważna jest edukacja i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Departament Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Departament Rolnictwa USA opublikowały niedawno „The Dietary Guidelines for Americans 2015-2020”, zawierające najważniejsze polecenia żywieniowe. Szczególny niepokój wśród amerykańskich ekspertów budzi fakt tak niskiego spożycia warzyw i owoców oraz ich przetworów w lokalnym społeczeństwie. Z tego powodu w rekomendacjach pojawiło się zalecenie, aby wśród produktów, o które należy urozmaić codzienną dietę znalazły się m. in. 100% soki owocowe i warzywne.
W USA przyjęło określać się zalecane do spożycia ilości warzyw i owoców korzystając z miary pojemności określanej jako filiżanka. Miernik ten odpowiada, używanej także często w polskich zaleceniach, garści owoców bądź warzyw. Zgodnie ze wskazaniami mężczyźni powinni spożywać minimum 4 filiżanki warzyw oraz 2,5 filiżanki owoców w ciągu dnia. Dla kobiet minimalne zalecenia wynoszą odpowiednio 3 i 2 filiżanki. Inne, istotne wytyczne dotyczą także zniesienia dziennego limitu spożycia cholesterolu oraz ograniczenia konsumpcji tłuszczów nasyconych i cukrów dodanych do maksimum 10% kalorii dostarczanych organizmowi dziennie.
Jak podaje FAMMU/FAPA rekomendacje Amerykanów zalecające picie soków 100% są zbliżone do wytycznych polskich ekspertów. Podobnie bowiem jak Stany Zjednoczone i duża część krajów Unii Europejskiej, Polska również boryka się wciąż ze zbyt małym spożyciem tych produktów. Ta niepokojąca tendencja coraz częściej widoczna jest także wśród dzieci, które dopiero kształtują swoje nawyki żywieniowe. Dlatego też, w opublikowanej ostatnio przez Instytut Żywności i Żywienia Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, polscy specjaliści zalecają jak najczęstsze spożywanie warzyw i owoców (minimum to 400 g/dziennie). W zaktualizowanej „piramidzie” produkty te stanowią podstawę diety. Trzeba pamiętać, iż jedną z dziennych porcji warzyw lub owoców może stanowić szklanka soku. Stanowisko to pokrywa się jednocześnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia.