| Autor: redakcja1

Wzmożone kontrole na obecność pestycydów

W dniu 2 lutego 2013 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 91/2013 z dnia 31 stycznia 2013 r. ustanawiające szczególne warunki mające zastosowanie do przywozu orzeszków ziemnych z Ghany i Indii, ketmii jadalnej i liści curry z Indii oraz pestek arbuza z Nigerii.

Wzmożone kontrole na obecność pestycydów
Jak podaje FAMMU/FAPA w rzporzadzeniu zwiększono na okres ponad dwóch lat częstotliwość urzędowych kontroli orzeszków ziemnych pochodzących z Indii pod kątem aflatoksyn, liści curry z Indii względem pozostałości pestycydów, orzeszków ziemnych z Ghany i pestek arbuza z Nigerii pod kątem aflatoksyn oraz – na okres prawie dwóch lat – ketmii jadalnej z Indii odnośnie pozostałości pestycydów.

Wyniki przeprowadzonych
do tej pory kontroli pokazują  wysoką niezgodność wobec norm ustanowionych w przepisach Unii z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami aflatoksyn i pozostałości pestycydów.

Kilkakrotnie odnotowano bowiem bardzo wysokie normy, co stanowi dowód na to, że przywóz tej żywności i paszy jest ryzykiem dla zdrowia ludzi i zwierząt. W związku z powyższym, konieczne jest zapewnienie dodatkowych gwarancji w stosunku do wspomnianej żywności i paszy z Indii, Ghany oraz Nigerii.

W przypadku produktów ogrodnictwa dodatkową, wzmożoną kontrolą objęto między innymi:
  • orzeszki ziemne w łupinkach i łuskane oraz masło orzechowe (pasze i żywność) pochodzącelub wysyłane z Ghany – wzmożenie kontroli o dodatkowe 50%;
  • orzeszki ziemne w łupinkach i łuskane, masło orzechowe, orzeszki ziemne przetworzone lubzakonserwowane w inny sposób (pasze i żywność) pochodzące lub wysyłane z Indii – wzmożenie kontroli o dodatkowe 20%.


Tagi:
źródło: