Cotygodniowe dane na temat inspekcji eksportowych (tydzień kończący się 23-go marca) pokazały gwałtowny spadek (t/t) załadunków eksportowych amerykańskiej kukurydzy, ale wzrost wysyłek eksportowych pozostałych zbóż i soi.
Licząc od początku sezonu 2022/23, eksport amerykańskich zbóż pozostaje mocno w tyle za poprzednim sezonem. Jedynie wysyłki eksportowe soi wyprzedzają tempo sprzed roku. Olbrzymie opóźnienie widać w przypadku sorgo (-74%) i w kukurydzy (-37%) w porównaniu z analogicznym okresem sezonu 2021/22. Mniejsze opóźnienie dotyczy pszenicy (-1,3% r/r).
W raportowanym tygodniu (kończącym się 23-go marca) Chiny były adresatem dla prawie 100% srogo, 57% soi, 17% pszenicy i 10% kukurydzy.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/DK