| Autor: redakcja6

Włochy – Produkcja mozzarelli z krowiego mleka zamrożonego?

Pod kryptonimem „białe złoto” włoska prokuratura prowadzi śledztwo w sprawie sera mozzarella, do którego produkcji wykorzystuje się mleko zamrożone zamiast bawolego.

Włochy – Produkcja mozzarelli z krowiego mleka zamrożonego?
Ten regionalny włoski produkt chroniony jest licznymi certyfikatami, zgodnie z którymi ser musi pochodzić z Kampanii i być produkowany z mleka hodowanych w tym regionie bawolic. Tymczasem coraz częściej wykorzystywane jest mleko krowie zamrożone, na przykład z Polski, lub jego derywaty w proszku. Miejscem powstawania szlachetnej i droższej wersji mozzarelli są Caserta i Salerno i to właśnie tam dochodzi do największej ilości oszustw.
 
Tamtejsze zakłady serowarskie skupują mleko krowie z północy Włoch oraz ze wschodniej i środkowej Europy: Rumunii, Łotwy, Litwy i Polski. Sprowadzane jest także mleko w proszku, albo zamrożone, w tym także skrzep mleka. Wszystkie te produkty zastępują świeże mleko bawole, które kosztuje średnio 1,32 euro/litr. Natomiast mleko z innych krajów jest około dwa razy tańsze.
 
Najprawdopodobniej, co roku miliony mrożonego mleka wykorzystuje się do produkcji tak zwanego mleka najwyższej jakości. Co ciekawe w regionach, w których wytwarzana jest mozzarella, sprzedaje się coraz mniej surowca, ale tamtejsze zakłady serowarskie produkują coraz więcej tego gatunku sera.
 
Raport sporządzony za temat zawartości serów najwyższej jakości liczy 2 tysiące stron. Producenci, którzy przyznają się do wykorzystywania mleka zamrożonego do produkcji serów, uważają jednocześnie, że zapach i jakość sera pozostają bez zmian. Innego zdania są obrońcy żywności i organizacje konsumenckie.
 
Masowe oszustwa w produkcji artykułów żywnościowych, wyróżnionych ochronnymi certyfikatami mogą spowodować, że Unia Europejska rozpocznie postępowania wyjaśniające dotyczące całej marki mozzarelli z Kampanii.

 



Tagi:
źródło: