| Autor: karolina1989

USA: Wzrost eksportu wołowiny

Z najnowszych danych wynika, że Amerykanie w tym roku wyeksportowali około 388,5 tys. ton mięsa wołowego. Oznacza to, że odnotowali spory wzrost w odniesieniu do zeszłego roku, a także do roku 2003 czyli przed epidemią choroby szalonych krów.

USA: Wzrost eksportu wołowiny


 

Do Korei Południowej eksport zwiększył się o 157% osiągając tym samym 75,2 tys. ton.  Sprzyjający na pewno był fakt, ze w tym okresie dolar amerykański odnotował osłabienie, a także skutki jakie wywołał epidemia pryszczycy w kraju importera.

 

Słaba wartość dolara przyczyniła się także do wzmożonego eksportu do Japonii. W tym przypadku Amerykanie odnotowali 58% wzrost osiągając tym samym liczbę 58,4 tys. ton wyeksportowanego mięsa.  Podobnie sytuacja wygląda w przypadku Kanady gdzie trafiło około 59,5 tys. ton amerykańskiej wołowiny tym samym podnosząc  poziom eksportu o 18%.  Jednakże w tym roku Kanada po raz pierwszy zdecydowała się na import mięsa od Amerykanów  i był to efekt zmniejszonej dostawy z Australii, Nowej Zelandii i Urugwaju, a także silna pozycja dolara kanadyjskiego.

 

Analitycy zapowiadają, że do końca tego roku Ameryka wyeksportuje łącznie 1,18 mln ton mięsa wołowego. Oznacza to, że przekroczą zeszłoroczny poziom o 13%.  Sprzyjające okoliczności jakimi są korzystne warunki handlowe, relatywna stała produkcja wołowiny i malejący import przyczyniają się do tego, że eksport będzie stopniowo wzrastał.

 

Padły jednak przypuszczenia, że w roku następnym Amerykanie odnotują spadek eksportu o średnio 3%.  Będzie to prawdopodobnie następstwo 5% spadku produkcji wołowiny. 



Tagi:
źródło: