Zdaniem FAPA/FAMMU, najważniejsze mechanizmamy dla Chorwacji stanowi kontyngent taryfowy i zapisy o nadmiernych zapasach. W sezonach 2013/14 i 2014/15 ustanowione zostały kontyngenty na import cukru surowego do rafinacji (CN 1701 14 10) do Chorwacji w wysokości 40 tys. ton przy opłacie celnej 98 EUR/t. Między pierwszym lipca a 30 września 2013 roku kontyngent nie ulegnie zmianie (czyli do końca sezonu 2012/13, pierwszego, ale niepełnego, dla Chorwacji w UE).
Ponadto Komisja Europejska zdecydowała się również na monitorowanie zapasów cukru i izoglukozy w Chorwacji, żeby nie dopuścić do ich nadmiernego nagromadzenia przed akcesją w celu sprzedaży po przystąpieniu z zyskiem na unijnym rynku (ceny w UE są sporo wyższe niż na świecie). Taki sam mechanizm obowiązywał także w maju 2004 roku, kiedy Polska i 9 pozostałych krajów przystępowało do UE.
Jeżeli zatem zostaną stwierdzone nadmierne zapasy, to KE nałoży karę, której wysokość będzie wynikiem algorytmu uwzględniającego ceny unijne i światowe cukru.
Obecnie Chorwacja korzysta z bezcłowego dostępu do unijnego rynku w wysokości 180 tys. ton rocznie. Krajowi temu została przyznana kwota produkcyjna na cukier w wysokości 192 877 ton, a roczna produkcja cukru w Chorwacji wynosi około 200 tys. ton – podaje FAPA/FAMMU.