Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Mulczery profesjonalne ORSI Pro
2015-03-12 -
Sterowniki Ecostar 6000 Bauer Group
2020-06-19 -
Multione serii GT900
2013-09-26 -
Nawóz Activ Antychloroza
2014-12-19 -
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
CASE / STEYR - szyba tylna zielona MX
2011-12-13
To już panika czy jeszcze zapobiegliwość konsumencka?
Rosnące w dalszym ciągu ceny cukry sprawiają, że sklepy przeżywają istne oblężenie. Rekordzista zakupił przeszło sto kilogramów tego surowca.
Sklepy nie nadążają za zmianą cen, gdyż co dostawa to cena cukru jest wyższa. Niestety to nie tylko niezwykle nadwyręża domowy budżet, ale także odbija się na branży cukierniczej. To właśnie cukiernicy na tym najwięcej tracą, gdyż koszty produkcji wzrastają, a co za tym idzie, już niedługo możemy spodziewać się podwyżek ciast i słodyczy.
Co więcej, otóż cukier nie tylko używany jest do wyrobów cukierniczych czy herbaty i kawy, ale również do przetworów owocowych jak wszelkiego rodzaju dżemy czy powidła.
Podobna sytuacja miała miejsce kilka lat temu we Francji i w efekcie tego z rynku zniknęły tanie ciasta i zastąpiły je ekskluzywne wyroby. Niemniej jednak, pomimo spadku spożycia ciast, zagraniczni eksporterzy w dalszym ciągu prężnie działają na polskim rynku.