W porównaniu z wrześniowymi cenami żywności, w październiku zanotowano ich spadek o 0,9% do 213,5 pkt, na który w głównej mierze złożyło się obniżenie światowych cen zbóż (o 1,2%) i olejów (o 8,1%).
Jednocześnie na światowych rynkach zanotowano 3,4% wzrost cen artykułów mleczarskich i 1,6% cukru .
W ujęciu miesięcznym ceny mięsa uległy niewielkim zmianom, gdyż wzrosły tylko o +0,1% do poziomu 174,3 pkt. Ceny wieprzowiny ustabilizowały się w październiku tego roku. Podwyżki notowane w Europie i Brazylii rekompensowane były przez spadki na rynku amerykańskim. Ceny pozostałych mięs pozostały na poziomie podobnym do wrześniowego.
Stabilizacja spowodowana była głównie przez spowolniony popyt importowy, natomiast wysokie ceny pasz nie pozwalały na większe spadki notowań.
W okresie od stycznia do końca października bieżącego roku średnie ceny mięsa wahały się na poziomie 174 pkt. i były o 1% niższe od tych z analalogicznego okresu w 2011 roku.