Zdaniem analityków, w okresie od sierpnia do grudnia bieżącego roku ceny rosyjskiej wieprzowiny obniżyły się o 24% z 94 rubli/kg do 78 rubli/kg.
Po raz ostatni, tak wysoka obniżka cen miała miejsce w 2006 roku. Od tamtego czasu ceny mięsa wieprzowego, jego produktów i żywca utrzymywały się na wysokim poziomie. Obserwowano nawet tendencję wzrostową.
Według ekspertów, główną przyczyną tej sytuacji jest przystąpienie Rosji w sierpniu bieżącego roku do Światowej Organizacji Handlu oraz obniżka ceł w imporcie dotycząca dostaw z Kanady i Brazylii – krajów będących czołowymi dostawcami wieprzowiny do Rosji. Z danych wynika, że w sierpniu 2012 roku Rosja zakupiła łącznie 60 tys. ton mięsa. Natomiast w październiku obserwowany był wzrost wolumenu import, który wyniósł 70 tys. ton i ulegał zwiększeniu w listopadzie oraz grudniu.
Do spadku cen przyczynił się również wzrost krajowej produkcji wieprzowiny, głównie w krainie biełgorodzkiej stanowiącej około 27% produkcji tego gatunku mięsa w Rosji.
Jednocześnie obserwowany jest wzrost kosztów produkcji pasz, wynikający ze słabych zbiorów zbóż i rosnącej konkurencji ze strony firm zagranicznych.