Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Reflektory główne uniwersalne RE0586
2011-12-14 -
Owijarki do bel
2016-01-08 -
Ładowarki kołowe Weidemann 3080LP
2020-08-11 -
BECKER 6-rzędowy
2011-08-25
Rolnictwo w Unii Europejskiej może ograniczyć emisję gazów cieplarnianych
Projekt dokumentów Komisji Europejskiej dotyczących przechodzenia na gospodarkę niskoemisyjną podaje, że rolnictwo z całej Unii Europejskiej jest w stanie ograniczyć emisję dwutlenku węgla do atmosfery od 42 do nawet 49 procent w porównaniu do ilości emisji gazów cieplarnianych z lat 90. XX wieku.
Te optymistyczne prognozy mają znaleźć się w dokumencie o nazwie "Mapa drogowa dojścia do gospodarki niskowęglowej do 2050 roku", który prawdopodobnie ukaże się w tym miesiącu. Jednak osiągnięcie takiego wyniku wcale nie będzie łatwe, gdyż według szacunków Unia jest w stanie do 2020 roku ograniczyć emisję o 25 procent, czyli o 5 procent więcej niż na początku zakładano. Taki wynik osiągniemy tylko w przypadku kiedy nasza wydajność energetyczna poprawi się w UE o 20 procent do 2020 roku, a o 80 procent do 2050 roku.
Rolnictwo w Europie już w ostatnich latach znacznie ograniczyło emisję gazów. Aktualnie można zmniejszyć emisję przez np. zminimalizowanie zużycia nawozów, rozwój biogazowni, poprawę gospodarowania obornikiem, lepszą jakość pasz i poprawienie produktywności w sektorze wytwórczości zwierzęcej.
Dużym problemem w dalszym ciągu jest marnotrawstwo żywności. Dlatego planuje się zmianę modelu konsumpcji. Unia będzie próbowała nakłonić do spożywania produktów mniej przetworzonych.