Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Widły do obornika i słomy model Z
2016-01-12 -
Preparaty przeciw ślimakom IGLACO
2013-02-26 -
Rozłupywarka 8 ton ECO
2012-03-13 -
Okna Inwentarskie uchylne z szybą 60x40 cm
2012-04-20 -
Łyżkokrokodyl SHARK, szerokość 2000mm
2012-07-16
Rolnictwo w Unii Europejskiej może ograniczyć emisję gazów cieplarnianych
Projekt dokumentów Komisji Europejskiej dotyczących przechodzenia na gospodarkę niskoemisyjną podaje, że rolnictwo z całej Unii Europejskiej jest w stanie ograniczyć emisję dwutlenku węgla do atmosfery od 42 do nawet 49 procent w porównaniu do ilości emisji gazów cieplarnianych z lat 90. XX wieku.
Te optymistyczne prognozy mają znaleźć się w dokumencie o nazwie "Mapa drogowa dojścia do gospodarki niskowęglowej do 2050 roku", który prawdopodobnie ukaże się w tym miesiącu. Jednak osiągnięcie takiego wyniku wcale nie będzie łatwe, gdyż według szacunków Unia jest w stanie do 2020 roku ograniczyć emisję o 25 procent, czyli o 5 procent więcej niż na początku zakładano. Taki wynik osiągniemy tylko w przypadku kiedy nasza wydajność energetyczna poprawi się w UE o 20 procent do 2020 roku, a o 80 procent do 2050 roku.
Rolnictwo w Europie już w ostatnich latach znacznie ograniczyło emisję gazów. Aktualnie można zmniejszyć emisję przez np. zminimalizowanie zużycia nawozów, rozwój biogazowni, poprawę gospodarowania obornikiem, lepszą jakość pasz i poprawienie produktywności w sektorze wytwórczości zwierzęcej.
Dużym problemem w dalszym ciągu jest marnotrawstwo żywności. Dlatego planuje się zmianę modelu konsumpcji. Unia będzie próbowała nakłonić do spożywania produktów mniej przetworzonych.