Indeks cen żywności FAO, który śledzi międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął we wrześniu wynik 97,9 pkt, czyli był o 2,1% wyższy niż w sierpniu i 5% wyższy niż przed rokiem.
Tym razem rosła większość subindeksów (z wyjątkiem cen mięsa i cukru) składających się na indeks cen żywności.
Indeks cen zbóż wzrósł we wrześniu o 5,1% w porównaniu z sierpniem i o 13,6% powyżej wartości sprzed roku.
Wyższe notowania cen pszenicy doprowadziły do wzrostu, pobudzone przez ożywioną aktywność handlową w obliczu obaw o perspektywy produkcji na półkuli południowej, a także suche warunki wpływające na zasiew pszenicy ozimej w całej Europie. Międzynarodowe ceny kukurydzy również odnotowały znaczny wzrost, w odpowiedzi na cięcia perspektyw produkcji, zwłaszcza w UE, oraz oczekiwanie na znaczny spadek dostaw w Stanach Zjednoczonych.
Indeks cen olejów roślinnych wzrósł o 6,0% miesiąc do miesiąca, głównie dzięki rosnącym notowaniom oleju palmowego, słonecznikowego i sojowego, osiągając 8-miesięczny rekord.
Indeks cen produktów mlecznych wynosił średnio 102,2 punktu we wrześniu, prawie bez zmian od sierpnia i wzrósł o 2,5 punktu (2,5 procent) w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku.
Indeks cen mięsa wynosił średnio 91,6 punktu we wrześniu i nieznacznie spadł (0,9%) od sierpnia, kontynuując ogólny trend spadkowy obserwowany od stycznia tego roku. W ujęciu rok do roku indeks spadł o 9,5 punktu (9,4 procent) w stosunku do wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. We wrześniu notowania wieprzowiny spadły, częściowo pod wpływem decyzji Chin o nałożeniu zakazu importu z Niemiec po wykryciu afrykańskiego pomoru świń. Ceny mięsa owiec spadły z powodu wysokich sezonowych dostaw z Australii. Z kolei notowania na mięso drobiowe wzrosły, czemu sprzyjało szybkie tempo sprzedaży międzynarodowej i ograniczone dostawy eksportowe z Brazylii. Ceny mięsa wołowego pozostały stabilne, ponieważ wzrost notowań produktów brazylijskich został prawie zrównoważony spadkiem cen z Australi.
Indeks cen cukru wynosił średnio 79,0 punktów we wrześniu, o 2,1 punktu (2,6 procent) mniej niż w sierpniu. Spadek międzynarodowych cen cukru był głównie reakcją na oczekiwania co do nadwyżki światowej produkcji cukru na nowy sezon 2020/2021.