Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Paszociągi
2011-01-19 -
Agregat uprawowy
2014-03-19 -
Przyczepa rolnicza T735A 2,5t
2016-01-18 -
Prasoowijarki
2014-03-19 -
Oprawa końcowa RAU
2011-10-21
Promujemy owady?
Blisko 3 mln euro zostanie przeznaczone na promocję jedwabników, świerszczy oraz karaluchów jako składników potraw. Zdaniem unijnych ekspertów owady są zdrowe, jest ich dużo i dlatego też należy je promować.
Jak twierdzą specjaliści owady posiadają mnóstwo białka i protein, gdyż przykładowo w 100 gramach świerszcza znajduje się niemal 29 gramów białka, a zatem jest go nawet więcej niż w mięsie.
Hodowcy owadów już zaczynają zacierać ręce, bo do tej pory ich odbiorcami byli głównie właściciele gadów. Czy restauracje też się skuszą? Nie wiadomo, chociaż podobno najlepiej świerszcze smakują jak są prażone lub smażone z solą, chilli i aromatycznymi ziołami.
Dania z owadów zdobyły już podniebienia Azjatów i Afrykańczyków, ale czy uda im się z Polakami?