W ubiegłym roku Australia wyeksportowała łącznie poza granice kraju 963,8 tys. ton mięsa wołowego, czyli więcej o 2% wobec 2011 roku. Oznacza to kolejny rekord w eksporcie wołowiny z tego kraju.
Biorąc pod uwagę niesprzyjające warunki w handlu, jak np. silny dolar australijski, słaby popyt konsumencki w Japonii i Korei Południowej oraz rosnąca konkurencja, wynik ten jest zadowalający dla Australijczyków.
Największymi odbiorcami wołowiny z Australii w analizowanym okresie były nastepujące państwa:
-
Japonia – 308,5 tys. ton – spadek o 10%
-
Stany Zjednoczone – 224 tys. ton – wzrost o 33%
-
Korea Południowa – 126 tys. ton – wzrost o 14%
-
Tajwan – 38,3 tys. ton – wzrost o 4%
-
Rosja – 35 tys. ton – wzrost o 37%
-
Indonezja – 27,1 tys. ton – wzrost o 32%
-
Chiny – 33 tys. ton – wzrost aż o 324%
-
UE – 14,1 tys. ton – wzrost o 16%
-
Bliski Wschód – 31,3 tys. ton – spadek o 3%.
Poza tzw. „wielka trójkę”, jakimi są: Japonia, USA i Korea Południowa, łączny eksport mięsa wołowego wyniósł 303,3 tys. ton, co stanowiło 31,7% całego handlu.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl