| Autor: redakcja1

Kolejny rekord eksportu rolno-spożywczego z UE w lipcu 2019 r.

Unijny eksport rolno-spożywczy wzrósł w lipcu o 12,6% w porównaniu z ubiegłym rokiem i wyniósł 13,07 mld euro, co stanowi kolejny miesięczny rekord.

Kolejny rekord eksportu rolno-spożywczego z UE w lipcu 2019 r.
Import również wzrósł do 9,92 mld EUR, co oznacza 40% wzrost dodatniego salda handlowego w porównaniu do lipca 2018 r., które osiągnęło 3,15 mld EUR. Są to jedne z głównych ustaleń opublikowanego w poniedziałek (23-09-2019) przez Komisję Europejską miesięcznego raportu handlowego.
 
EKSPORT W LIPCU:

Porównanie miesięcznych wartości eksportu (lipiec 2019 do lipca 2018):
 
Najwyższy wzrost odnotowano do: USA (wzrost o 393 mln EUR), Chin (wzrost o 269 mln EUR) i Japonii (wzrost o 215 mln EUR).
 
Według sektorów wzrost wartości eksportu dotyczył głównie: wieprzowiny (o 164 mln EUR), napojów spirytusowych i likierów (wzrost o 120 mln EUR), proszków mlecznych i serwatki (wzrost o 102 mln EUR), wina i wermutu (dodatek 101 mln EUR) oraz podrobów i innych mięs (dodatkowe 69 mln EUR).
 
W lipcu odnotowano też przypadki spadku eksportu do: Hongkongu (spadek o 45 mln EUR), Libii (spadek o 34 mln EUR) i Turcji (spadek o 22 mln EUR).
 
Mniejszy eksport dotyczył głównie: buraków i trzciny cukrowej (mniej o 39 mln EUR), olejów roślinnych (bez oleju palmowego i oliwy z oliwek) (spadek o 37 mln EUR), nasion oleistych innych niż soja (o 14 mln EUR), olejków eterycznych ( spadek o 11 mln EUR) oraz wełny i jedwabiu (spadek o 7 mln EUR).
 
IMPORT W LIPCU:

Porównanie miesięcznych wartości importu (lipiec 2019 do lipca 2018):
 
Najbardziej wzrósł (rok do roku) import z: Ukrainy (wzrost o 195 mln EUR), Brazylii (wzrost o 182 mln EUR) i Chin (wzrost o 73 mln EUR).
 
Wzrost przywozu odnotowano w przypadku: owoców tropikalnych (o 149 mln EUR), gruboziarnistych zbóż (wzrost o 146 mln EUR) i olejów roślinnych (wzrost o 88 mln EUR).
 
Spadek wartości importu dotyczył: USA (spadek o 144 mln EUR), Indonezji (spadek o 67 mln EUR) i Nowej Zelandii (spadek o 33 mln EUR).
 
Mniej (rok do roku) sprowadzono do UE: soi (spadek o 64 miliony EUR), oleju palmowego (spadek o 50 milionów EUR) i owoców cytrusowych (spadek o 47 milionów EUR).


Tagi:
źródło: