Według Światowej Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowe ceny artykułów spożywczych wzrosły w sierpniu i był to trzeci z rzędu wzrost miesięczny tego wskaźnika. Wzrost indeksu cen żywności był konsekwencją wyższych cen olejów roślinnych, cukru i zbóż.
Indeks cen żywności FAO, który śledzi międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w sierpniu wynik 96,1 pkt, czyli był o 2,0% wyższy niż w lipcu i 2,2% wyższy niż przed rokiem.
Tym razem rosła większość subindeksów (z wyjątkiem cen mięsa i nabiału) składających się na indeks cen żywności.
Sierpniowym wzrostom cen większości towarów rolnych sprzyjał słabszy dolar amerykański i rosnący popyt. Wzrost cen był bardziej wyraźny w przypadku cukru i olejów roślinnych, przy czym ceny zbóż również się umocniły, choć nieco skromniej. Natomiast ceny mięsa i nabiału utrzymywały się na poziomie zbliżonym do lipca.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
pixabay.com