Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
Bezpieczna drabina zatrzaskowa Spinder
2020-05-28 -
Płyta warstwowa dachowa PUR | PIR
2018-02-27 -
Płaskie pasy napędowe
2013-07-10 -
Super S-450 Nawóz płynny makroelementowy
2012-01-16
Ceny żywności utrzymują swój wysoki poziom
Organizacja Wyżywienia i Rolnictwa ONZ poinformowała, że globalna produkcja pszenicy będzie zdecydowanie niższa niż zapotrzebowanie, co jest jednoznaczne z wysokimi i niestabilnymi cenami co najmniej przez następny rok.
Z danych wynika, że w zaczynającym się w lipcu sezonie, produkcja pszenicy wzrośnie o 3,2 procenta, czyli do poziomu 673,6 mln ton. Jednakże będzie to nadal za mało do zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania, które jest równe 677 mln ton.
Zapowiadane
przez ekspertów obniżki cen, nijako odnalazły swoje miejsce w
rzeczywistości. W maju wygórowane stawki nadal pozostały na swoim
miejscu z powodu stale rosnących kosztów produkcji nabiału i
mięsa. Co więcej, otóż indeks żywności opracowany przez FAO,
który jest odpowiednikiem średniej indeksów 55 produktów
spożywczych, odnotował w kwietniu spadek o jeden procent, osiągając
tym samym wynik 232,4 punktu.
Eksperci
twierdzą, że sytuacja jest na tyle skomplikowana, iż nie sposób
znaleźć jej rozwiązania w ciągu jednego sezonu. Podstawy są
niezmienne, a to oznacza niekorzystne warunki dla wszystkich
produktów.
Długoterminowe
prognozy okazują się jeszcze bardziej pesymistyczne. Przewidują
one, że ceny pszenicy w ciągu następnych 20 lat wzrosną ponad
dwukrotnie. Jeżeli osoby odpowiedzialne za ten obszar rynku nie
podejmą odpowiednich działań, to będziemy stopniowo, ale pewnie
zmierzać właśnie w tym kierunku.
Produkcja
kukurydzy i jęczmienia odnotuje wzrost o 3,9 procenta, tym samym
osiągając poziom 1,165 mln ton, czyli będzie prawie na równi z
zapotrzebowaniem. Natomiast indeks cen kukurydzy FAO odnotował od
początku br. do końca maja 82 procentową zwyżkę.
Rekordowe
ceny wołowiny i baraniny przyczyniły się także do wyższego w
maju indeksu mięsa. Skutkiem tego były także wzrost produkcji
drobiu i wieprzowiny.
Jak dotąd stale rosnące ceny żywności doprowadziły do ubóstwa 44 mln ludzi na całym świecie. Jeżeli indeks cen żywności ponownie wzrośnie po zapowiadane 10% liczba zubożałych ludzi wzrośnie o kolejne 10 mln.