Jak wykazują dane zebrane przez ONZ, jeszcze nigdy ceny produktów spożywczych nie były tak wysokie.
Taki stan rzeczy jest efektem stale rosnących cen zbóż. Tylko w minionym roku podrożały one o blisko 30 procent. Z kolei pszenica, ryż czy kukurydza osiągnęły najwyższy poziom od roku 1970, a zatem zwyżkowały w ciągu ostatnich 12 miesięcy o niemal 35 procent.
W związku z tym za mięso należy zapłacić średnio o 16 procent więcej niż w roku wcześniejszym, a masło oraz mleko podrożało o 10 procent.
Niestety eksperci nie pozostawiają złudzeń. Żywność nadal będzie droga, a to za sprawą destabilizacji na rynku walutowym i energetycznym mimo spadku cen kukurydzy o 6 procent w relacji miesięcznej, pszenicy oraz ryżu o 4 procent.
źródło: Gospodarz.pl/sfora.biz Foto: sxc.hu