Zdaniem Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) badania przeprowadzone przez francuskich naukowców kwestionujące bezpieczeństwo żywności GMO, nie miały wystarczającej jakości naukowej.
Badania byÅ‚y prowadzone na szczurach karmionych kukurydzÄ… genetycznie modyfikowanÄ… NK603, odpornÄ… na glifosat, substancjÄ™ aktywnÄ… herbicydu. Podczas trwania doÅ›wiadczenia, gryzonie otrzymywaÅ‚y także wodÄ™ zawierajÄ…cÄ… Å›rodek chwastobójczy w iloÅ›ciach jakie zostaÅ‚y dopuszczone do użycia w USA.
Wyniki wskazaÅ‚y, że na takiej diecie 50 procent samców i 70 procent samic żyÅ‚o krócej. Szczury chorowaÅ‚y na raka i cierpiaÅ‚y na poważne uszkodzenia organów wewnÄ™trznych, w tym nerek i wÄ…troby.
WedÅ‚ug EFSA, analiza zawarta w badaniu byÅ‚a niewystarczajÄ…ca, dlatego zwrócono siÄ™ ponownie do francuskich naukowców o przedstawienie dodatkowych wyników do 12 października bieżącego roku.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA
Gospodarz.pl