W okresie od 1 lipca do 29 listopada 2020 r. eksport zbóż z UE w ekwiwalencie ziarna ukształtował się w granicy 14,6 mln ton, a więc niższym o 25% niż w tym samym okresie sezonu 2019/2020 i odnosił się do wszystkich zbóż.
Wysyłka pszenicy wyniosła 9,7 mln ton, przy czym 182 tys. ton stanowiła pszenica durum w ekwiwalencie ziarna i był o 25% niższy. Jęczmienia wywieziono mniej o 15% do 3,1 mln ton, słodu – o 5% do 1,1 mln ton, a kukurydzy – o 61% do 705 tys. ton.
Pszenicę zwyczajną z UE dostarczano głównie do Algierii - 19% eksportu tego zboża, Chin - 12,4% i Arabii Saudyjskiej - 10,8%, a mąkę do USA - 9,6%. Wybrzeże Kości Słoniowej kupiło 23,4% wysłanej pszenicy durum, a Algieria – 16,5%.
Mąkę z pszenicy durum kierowano przede wszystkim do Wybrzeża Kości Słoniowej - 27,7% i Arabii Saudyjskiej - 20,7%. Ziarno jęczmienia eksportowane było głównie do Arabii Saudyjskiej - 35,5% i Chin - 35,3%, a słód do Brazylii - 12,6% i Wietnamu - 7,7%. Odbiorcą kukurydzy były przede wszystkim Chiny - 21,2%, Liban - 13,8% oraz Libia - 12,7%. Najwięcej żyta dostarczono do USA - 77,9% i Japonii - 10,6%.
Owies był dostarczany do Szwajcarii - 47,9% oraz Algierii - 28,6%, a sorgo do Serbii - 57% i Maroka - 26,1%.
Do UE w okresie od 1 lipca do 29 października 2020 r. zaimportowano 9,2 mln ton zbóż, a więc o 17% mniej niż w analogicznym okresie sezonu 2019/2020. Zmniejszył się m.in. zakup kukurydzy o 23% do 6,8 mln ton, jęczmienia o 87% do 64 tys. ton. Import pszenicy ogółem był natomiast o 30% większy i wyniósł 2,3 mln ton.