| Autor: redakcja1

Wyższe prognozy zbiorów zbóż w UE

Francuska firma analityczna Strategie Grains skorygowała w górę szacunki tegorocznych zbiorów zbóż ogółem w UE w 2013 roku o 0,9 mln ton do 301,1 mln ton. Jest to wysokość zbiorów o 8% przekraczająca ubiegłoroczny poziom – podaje FAMMU/FAPA.

Wyższe prognozy zbiorów zbóż w UE
Szacunek zbiorów pszenicy miękkiej został zwiększony o 1,3 mln ton w stosunku do wcześniejszych prognoz do 135,5 mln ton. Oznacza to poziom produkcji pszenicy zwyczajnej o 8% większy w porównaniu z poprzednim rokiem. Ostatnia korekta została wykonana z uwagi na poprawę szacunków dla kilku krajów członkowskich, w tym głównie dla Francji – o 600 tys. ton.
 
Mniejsze dodatnie korekty dotyczyły również Bułgarii, Niemiec, Wielkiej Brytanii oraz Litwy – co w sumie daje zwyżkę o 0,9 mln ton w stosunku do sierpniowych przewidywań. Niewielkie dotyczyły przede wszystkim Irlandii oraz Polski.
 
Strategie Grains o 800 tys. ton do 59,1 mln ton skorygowało w górę wysokość szacunków jęczmienia we wspólnocie. Daje to 8% podwyżkę produkcji tego gatunku w relacji rocznej. We wrześniu zwiększono prognozy zbiorów jęczmienia dla Danii, Francji, Irlandii, Szwecji oraz Niemiec.
 
Natomiast obniżona została prognozowana produkcja kukurydzy w UE, a to ze względu na skutki suchej i upalnej pogody odnotowywanej w środkowej Europie. Największych korekt dokonano dla Węgier. Tutaj spodziewane zbiory zmniejszono o 1,2 mln ton. Redukcje dotknęły też Niemiec, Francji, Chorwacji oraz Austrii w łącznej ilości około 1 mln ton. Niemniej jednak, spadki te zostały częściowo zrekompensowane oczekiwanymi lepszymi zbiorami kukurydzy we Włoszech, Bułgarii oraz w Polsce.
 
Zbiory kukurydzy rozpoczęły się już w Rumunii, Bułgarii, a także w Polsce. Znaczne ich zaawansowanie występuje w Hiszpanii, Włoszech, a to z uwagi na opóźnienia ze względu na wcześniejsze opady. Jednakże pomimo rewizji prognoz tegoroczna, unijna produkcja tego zboża ma wynieść 64 mln ton. To oznacza aż 11% wzrost zbiorów tego gatunku w ujęciu rocznym.


Tagi:
źródło: