| Autor: redakcja1

Wyższe prognozy światowych zbiorów zbóż w sezonie 2014/2015

Według raportu z końca marca 2014 roku, Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) skorygowała w górę prognozy światowej produkcji pszenicy w sezonie 2014/2015 do 700 mln ton, a więc to o 4 mln ton więcej niż w poprzednim raporcie – podaje FAMMU/FAPA.

Wyższe prognozy światowych zbiorów zbóż w sezonie 2014/2015
Prognozowany poziom zbiorów na świecie jest o 9 mln ton poniżej wyniku odnotowanego w kończącym się sezonie. Rada podkreśla, że aktualne przewidywania są optymistyczne pomimo obaw związanych ze skutkami niesprzyjających warunków pogodowych w zasiewach ozimin w USA oraz politycznego napięcia w rejonie Morza Czarnego.
 
Globalna konsumpcja pszenicy jest prognozowana w wysokości 700 mln ton w odniesieniu do 692 mln ton we wcześniejszym raporcie. Tak więc spodziewany wzrost produkcji ma być całkowicie przeznaczony na użycie zarówno do celów konsumpcyjnych, jaki paszowych. W efekcie czego poziom zapasów pszenicy na koniec sezonu 2014/2015 nie zmieni się w widoczny sposób.
 
IGC podniosła także szacunki zbiorów kukurydzy na świecie w najbliższym sezonie do 961 mln ton. Taka wysokość zbiorów oznaczałaby niekwestionowany światowy rekord, a to z kolei prowadziłaby do dalszego gromadzenia zapasów kukurydzy do poziomu najwyższego od 15 lat. Konsumpcja kukurydzy w skali globalnej w sezonie 2014/2015 jest oceniana na 945 mln ton, a więc dużo powyżej zeszłego sezonu, kiedy to było 931 mln ton.
 
W związku z tym, w porównaniu do poprzedniego raportu skorygowano prognozy zapasów zbóż ogółem na koniec sezonu 2013/2014 - o 2 mln ton do 388 mln ton. Oznacza to zwyżkę o 53 mln ton w odniesieniu do stanu zapasów początkowych.
 
IGC przewiduje również kolejny wzrost zapasów w nadchodzącym sezonie. Ich wysokość pod koniec 2014/2015 ma wynieść 402 mln ton, a zatem stan światowych rezerw zbożowych zostanie podniesiony o następne 14 mln ton. Oczekiwana zwyżka będzie głównie udziałem zbóż paszowych. Na stabilnym poziomie prawdopodobnie pozostaną zapasy pszenicy.


Tagi:
źródło: