Według oficjalnych danych KE (na 15.01.2024) za ponad połowę (54%) całkowitego wolumenu eksportu unijnych zbóż odpowiadają teraz Francja – 6,9 mln ton i Rumunia – 6,3 mln ton. Podium zamyka Polska z wynikiem 2,8 mln ton.
Pszenica stanowi w tym sezonie 69% unijnego eksportu zbóż, kukurydza 9%, a jęczmień 13%.
Głównymi importerami unijnej pszenicy miękkiej są tradycyjnie kraje afrykańskie
Najwięksi importerzy unijnej pszenicy w tym sezonie:
-
Maroko: 2,3 mln ton;
-
Nigeria: 1,6 mln ton;
-
Algieria: 1,5 mln ton;
-
Egipt: 1,3 mln ton;
-
RPA: 0,8 mln ton.
Największym nabywcą unijnego jęczmienia (63% udział) są w tym sezonie Chiny (2,3 mln ton).
Tempo eksportu wszystkich zbóż jest o 1% wolniejsze niż przed rokiem
W rozpoczętym z początkiem lipca sezonie 2023/24 kraje UE-27 wyeksportowały 24,54 mln ton ziarna zbóż, w porównaniu do 24,80 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2022/23. Oznacza to spadek o skromny 1% - licząc rok do roku.
Mniej wyeksportowano pszenicy i słodu, a więcej kukurydzy i jęczmienia
Największy spadek tempa eksportu dotyczy słodu w przeliczeniu na ziarno (-10,1% r/r) i pszenicy (-7,1% r/r). Jednocześnie eksport kukurydzy podwoił się.
W ciągu 29 tygodni sezonu 2023/24 kraje UE wywiozły:
-
16,88 mln ton pszenicy miękkiej w porównaniu do 18,17 mln ton w sezonie 2022/23 (w analogicznym okresie).
-
3,29 mln ton jęczmienia (3,09 mln ton rok temu),
-
1,55 mln ton słodu w przeliczeniu na ziarno (1,73 mln ton przed rokiem),
-
2,09 mln ton kukurydzy (914,8tys. ton rok temu).
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/MP