W dniu 6 czerwca 2013 Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała raport indeksu cen żywności za maj 2013 roku. W miesiącu tym ceny surowców rolnych były stabilne, a indeks osiągnął wartość 215 pkt. W związku z tym, ceny nominalne wybranych surowców rolnych były o 115 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
Natomiast wartość indeksu na przestrzeni ostatniego roku wzrosła o 5 proc., czyli o 10 pkt., chociaż wciąż była wyraźnie niższa od rekordowego poziomu osiągniętego w lutym 2011 r. wynoszącego 238 pkt.
Jeżeli chodzi o indeks cen zbóż, to w maju bieżącego roku zanotował on niewielkie odbicie o 2 proc. do poziomu 239 pkt. Jest to jednak niewielki wzrost, w porównaniu ze spadkiem zanotowanym miesiąc wcześniej wynoszącym 4 proc. Obecny poziom jest jednak znacznie niższy od rekordowego w bieżącym sezonie, tj. 263 pkt. zanotowane we wrześniu 2012 r.
Majowy wzrost indeksu był spowodowany głównie podwyżkami światowych cen kukurydzy, które z kolei wynikały z opóźniających się siewów w Stanach Zjednoczonych i mniejszej dostępności surowca u głównych eksporterów.