W pierwszych 48 tygodniach sezonu 2020/21 (stan na 30.05.2021) kraje UE zaimportowały 18,12 mln ton zbóż w porównaniu do 23,30 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2019/20. Oznacza to spadek tempa importu zbóż o ponad 1/4 - licząc rok do roku (decyduje o tym mniejszy import kukurydzy).
W imporcie dominuje tradycyjnie kukurydza z wynikiem 13,34 mln ton, ale tempo importu tego zboża spadło o 29% r/r w porównaniu z poprzednim sezonem. Import pszenicy (razem z mąką) wynosi 4,39 mln ton (+11% r/r). O ile import pszenicy miękkiej jest nieco mniejszy od poprzedniego sezonu, to unijne zakupy pszenicy durum wzrosły o 29% r/r.
Z tygodnia na tydzień rośnie udział udział ukraińskiej kukurydzy w imporcie tego zboża, ale dopiero w marcu Ukraina prześcignęła Brazylię w rankingu dostawców kukurydzy do UE.
Źródła importowanej kukurydzy i ich udział (%):
-
Ukraina: 5,85 mln ton (44%);
-
Brazylia: 4,43 mln ton (33%);
-
Serbia: 1,65 mln ton (12%);
-
Kanada: 0,60 mln ton (5%);
-
Rosja: 0,34 mln ton (3%).
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/DK