W tygodniu kończącym się 24-maja kraje Unii Europejskiej wyeksportowały 267.476 ton pszenicy miękkiej. Wynik ten zostanie zapewne skorygowany w górę wzorem tygodni wcześniejszych, ale musiałby się podwoić, aby osiągnąć poziom średni z poprzednich czterech tygodni (ok. 540,0 tys. ton). Od początku lipca (początek obecnego sezonu) wywieziono poza UE 30,74 mln ton pszenicy miękkiej. Jest to rezultat o 63% lepszy niż w analogicznym okresie sezonu 2018/19.
Eksport wszystkich gatunków pszenicy oraz mąki pszennej (w ekwiwalencie ziarna) sięgnął już 32,42 mln ton i jest o 61% wyższy niż rok temu (w analogicznym okresie). W majowej prognozie USDA szacuje, że UE wyeksportuje w tym sezonie 35 mln ton pszenicy i zostanie światowym liderem w eksporcie tego zboża.
W ostatnim tygodniu udział polskiej pszenicy miękkiej w całym eksporcie stanowił 77,9% i wyniósł 208.428 ton (tydzień wcześniej tylko 29.539 ton). W poprzednich czterech tygodniach Polska eksportowała poza UE średnio po 91,02 tys. ton pszenicy.
W unijnym eksporcie pszenicy miękkiej dominuje Francja z 35% udziałem. Drugie miejsce zajmuje Rumunia - 16%, ale zbliżają się do niej Niemcy - 14%. Nasz udział w unijnym eksporcie pszenicy przekroczył nieco 10%.
Najwięksi odbiorcy unijnej pszenicy miękkiej:
-
Algieria: 4,7 mln ton (15%);
-
Arabia Saudyjska: 2,9 mln ton (10%);
-
Maroko: 2,4 mln ton (8%);
-
Egipt: 2,0 mln ton (7%);
-
Chiny: 1,8 mln ton (6%) - w sezonie poprzednim nie odnotowano chińskich zakupów pszenicy.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/MG