| Autor: redakcja1

Gorsza jakość francuskiej pszenicy przekłada się na eksport

W lipcu br., pierwszym miesiącu sezonu handlowego 2016/2017, Francja zaobserwowała spadek eksportu pszenicy miękkiej z uwagi na problemy z jakością ziarna – podaje FAMMU/FAPA.

Gorsza jakość francuskiej pszenicy przekłada się na eksport

Eksport pszenicy z Francji

W omawianym okresie wysłano 1,1 mln ton pszenicy, w tym 652 tys. ton do krajów trzecich i 432 tys. ton do odbiorców z Unii Europejskiej.
 
W tym tygodniu FranceAgriMer przedstawił najnowsze prognozy odnośnie oceny jakości pszenicy miękkiej z tegorocznej produkcji. Podano, że 24% zebranego ziarna charakteryzowało się ciężarem właściwym równym lub wyższym od 76 kg/hl w stosunku do 23% w poprzednim szacunku. Zawartość białka w ziarnie powyżej 12,5% stwierdzono w przypadku 63% zebranej pszenicy.


Tagi:
źródło: