| Autor: redakcja1

Pszenica nieznacznie drożeje

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 26 lutego do 5 marca br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Pszenica nieznacznie drożeje
Zwyżki cen zbóż
 
Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia paszowego, pszenicy (oba rodzaje), żyta (oba rodzaje), owsa paszowego i pszenżyta. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena jęczmienia paszowego, który podrożał o 4,6% do 626 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny pszenicy paszowej - o 3,5% do 714 zł/t, żyta paszowego - o 2,5% do 568 zł/t, owsa konsumpcyjnego - o 0,9% do 583 zł/t, pszenżyta - o 0,9% do 627 zł/t, pszenicy konsumpcyjnej - o 0,8% do 701 zł/t, a także żyta konsumpcyjnego - o 0,2% do 578 zł/t.
Spadek cen zbóż
W okresie od 26 lutego do 5 marca br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek cen zaobserwowano w przypadku jęczmienia browarnianego, który potaniał o 5,6% do 664 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki także w obrębie owsa paszowego - o 2,3% do 538 zł/t, jęczmienia konsumpcyjnego - o 2% do 607 zł/t oraz kukurydzy - o 1,2% do 648 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
5.03.2017
26.02.2017
 
5.03.2017
26.02.2017
Pszenica
k.
701
695
0,8
43,5
39,9

 
p.
714
690
3,5
39,5
38,6
Żyto
k.
578
577
0,2
2,1
2,2

 
p.
568
554
2,5
0,1
0,3
Jęczmień
k.
607
620
-2,0
0,4
0,5

 
p.
626
599
4,6
1,9
1,8

 
b.
664
694
-4,3
1,0
1,5
Kukurydza
p.
648
656
-1,2
8,6
12,2
Owies
k.
583
578
0,9
0,3
0,4

 
p.
538
551
-2,3
0,0
0,1
Pszenżyto
p.
627
621
0,9
2,5
2,3
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 5 marca 2017 r., największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna – 43,5%. Na kolejnym miejscu znalazły się natomiast pszenica paszowa - z udziałem rzędu 39,5% i kukurydza – 8,6%.
 
 


Tagi:
źródło: