Partner serwisu Zboża
Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Suszarnia przewoźna S
2011-01-10 -
Zestaw ZV
2013-12-13 -
Wozy asenizacyjne CPA
2013-12-31 -
Ziemniaki - tradycyjna produkcja bez nawozów
2012-01-10 -
Garmaż pierogowy
2011-04-28
Przechowywanie ziarna po zbiorze
Odpowiednio zakonserwowane ziarno po zbiorze gwarantuje długotrwałe przechowywanie bez pogorszenia jego jakości. Jak zaznacza Dorota Paczyńska z MODR, rolnicy mający nadzór nad procesem suszenia pilnują starają się nie doprowadzić do wystąpienia pleśni wytwarzającej toksyny.
Przechowywanie ziarna po zbiorze
Pleśnie, czyli mikroskopijne grzyby rozwijają się przy wilgotności ziarna powyżej 15% względnej wilgotności powietrza wynoszącej 65%. Jeżeli wilgotność ziarna będzie wynosiła 18% to czas niezbędny do wystąpienia toksyn w ziarnie to 10 tygodni. W początkowym okresie rozwój grzybów jest niemal niewidoczny, dopiero przy zwiększeniu się wilgoci i temperatury ziarna następuje przyspieszenie rozwoju pleśni.
Najpierw pojawiają się drobne i ciemne punkty na powierzchni ziarna, a następnie złogi grzybni, która na początku jest biała, potem robi się zielona, zielonożółtą, brązową do czarnej. Ziarno nabiera nieprzyjemnego zapachu i praktycznie staje się bezużyteczne.
W związku z tym, straty ziarna spowodowane pleśniami ocenia się na 15-30%, przez co niezbędna jest stała długookresowa pielęgnacja magazynowanego ziarna, kontrola jego temperatury i wilgotności, w celu utrzymania jego dobrej jakości przez cały rok.
Żeby zapewnić odpowiednie przechowywanie ziarna to potrzebny jest silos lub magazyn płaski z wentylatorem lub dmuchawą, a także urządzenia pomiarowo-kontrolne i doprowadzające sprężone powietrze z wentylatora do warstwy ziarna oraz perforowana podłoga lub kanały wentylacyjne z podgrzewaczem - zauważa Dorota Paczyńska.
Warto pamiętać, że normy prawne Unii Europejskiej w 2006 r. nakładają obowiązek badania zboża przeznaczonego do skupu na zawartość mikotoksyn. Badania te mają uniemożliwić przetwarzanie i spożycie ziarna porażonego chorobami grzybowymi w stopniu, który zagraża zdrowiu ludzi i zwierząt.