Od początku lipca 2016 r. do końca maja 2017 r. wyeksportowano z Unii Europejskiej 110,75 tys. ton pszenicy miękkiej (tydzień wcześniej 149,8 tys. ton), 17,01 tys. ton mąki pszennej w ekwiwalencie ziarna, 3,31 tys. ton pszenicy durum, 2 tys. ton semoliny (mąka pszenna), 118 tys. ton jęczmienia, 45 tys. ton słodu oraz 28 tys. ton kukurydzy. W kończącym się (30-czerwca) sezonie 2016/17 tempo unijnego eksportu zbóż pozostaje o 1/4 w tyle za sezonem 2015/16.
Decydujący wpływ na to ma silny spadek sprzedaży eksportowej pszenicy miękkiej (-23% rok do roku) i drastyczne ograniczenie wywozu poza UE w przypadku jęczmienia (-50% rok do roku). O blisko 1/5 wzrósł w tym czasie eksport kukurydzy.
W śród unijnych eksporterów pszenicy Polska zajmuje 4 miejsce z wynikiem 2,746 mln ton (1-lipca 2016 do 30-maja 2017), co stanowi 11% unijnego eksportu tego zboża. Co ciekawe Francja zajmuje dopiero 3 miejsce, po Rumunii i Niemczech.
Najwięksi eksporterzy pszenicy oraz ich udział w eksporcie poza UE:
-
Rumunia: 5,570 mln ton (23%);
-
Niemcy: 5,066 mln ton (21%);
-
Francja: 4,970 mln ton (20%);
-
Polska: 2,746 mln ton (11%);
-
Bułgaria: 1,579 mln ton (6%);
-
Litwa: 1,208 mln ton (5%).
źródło: Gospodarz.pl/e-WGT/Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/MP