Kluczowe parametry jakościowe francuskiej pszenicy miękkiej ze zbiorów w obecnym sezonie są mniejsze niż rok wcześniej – podaje FAMMU/FAPA.
Jakość pszenicy
Przeciętna zawartość białka w ziarnie jest oceniana na 11,1% w stosunku do 11,2% w 2013 roku. Ponadto, według informacji przedstawionych przez biuro rolne, blisko 46% pszenicy będzie miało liczbę opadania Hagberga poniżej 220 sekund. Dla porównania w minionym roku odsetek ten wynosił 99%. Przeciętny ciężar właściwy wynosi 76,2 kg/hektolitr w stosunku do 77,6 kg/hektolitr w minionym roku.
FranceAgriMer oceniło 59% ziarna z tegorocznych zbiorów jako dobre i bardzo dobre do wypieku chleba w odniesieniu do 95% w sezonie 2013/2014. Niemniej jednak podane oceny parametrów jakościowych pszenicy są wynikami wstępnymi, opracowanymi na podstawie badania sondażowego przeprowadzonego przez instytut techniczny Arvalis przed sortowaniem, oczyszczeniem i suszeniem ziarna, co może wpłynąć na ocenę jego jakości, a zwłaszcza na liczbę opadania Hagberga.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie Reuters i inne źródła foto:
Gospodarz.pl