| Autor: redakcja1

Ceny zbóż w skupie. Kukurydza odbija w górę, pszenica też

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 9 do 16 października 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

Ceny zbóż w skupie. Kukurydza odbija w górę, pszenica też
Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia konsumpcyjnego, żyta paszowego, pszenicy (oba rodzaje), owsa konsumpcyjnego oraz kukurydzy. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena jęczmienia konsumpcyjnego, który podrożał o 8,7% do 518 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny żyta paszowego o 5,1% do 501 zł/t, pszenicy konsumpcyjnej o 2,1% do 633 zł/t i paszowej o 1,6% do 640 zł/t, kukurydzy o 1,5% do 569 zł/t, a także owsa konsumpcyjnego o 1,2% do 513 zł/t.

Spadek cen zbóż

W okresie od 9 do 16 października br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek zaobserwowano w przypadku jęczmienia paszowego, który potaniał o 4,2% do 524 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie jęczmienia browarnianego o 2,3% do 679 zł/t, owsa paszowego o 0,3% do 493 zł/t oraz pszenżyta o 0,1% do 549 zł/t.
Ceny zbóż w punktach skupu
Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
16.10.2016
9.10.2016

 
16.10.2016
9.10.2016
Pszenica
k.
633
620
2,1
36,0
37,1

 
p.
640
630
1,6
25,7
24,2
Żyto
k.
521
521
0,0
2,9
3,3

 
p.
501
477
5,1
0,4
0,6
Jęczmień
k.
518
476
8,7
0,2
0,1

 
p.
524
547
-4,2
1,2
2,0

 
b.
679
695
-2,3
4,8
6,1
Kukurydza
p.
569
564
1,5
26,4
23,7
Owies
k.
513
507
1,2
0,3
0,3

 
p.
493
494
-0,3
0,1
0,1
Pszenżyto
p.
549
549
-0,1
2,1
2,5
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 16 października 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica, w sumie konsumpcyjna i paszowa - 61,7%. Na kolejnym miejscu znalazła się natomiast kukurydza z udziałem rzędu 26,4%.
 


Tagi:
źródło: