W pierwszych 50 tygodniach sezonu 2020/21 (stan na 13.06.2021) kraje UE zaimportowały 19,00 mln ton zbóż w porównaniu do 23,85 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2019/20. Oznacza to spadek tempa importu zbóż o ponad 1/4 - licząc rok do roku (decyduje o tym mniejszy import kukurydzy).
W imporcie dominuje tradycyjnie kukurydza z wynikiem 13,92 mln ton, ale tempo importu tego zboża spadło o 27% r/r w porównaniu z poprzednim sezonem. Import pszenicy (razem z mąką) wynosi 4,63 mln ton (+13% r/r). O ile import pszenicy miękkiej jest nieco mniejszy od poprzedniego sezonu, to unijne zakupy pszenicy durum wzrosły o ponad 30% r/r.
Z tygodnia na tydzień rośnie udział udział ukraińskiej kukurydzy w imporcie tego zboża, ale dopiero w marcu Ukraina prześcignęła Brazylię w rankingu dostawców kukurydzy do UE.
Źródła importowanej kukurydzy i ich udział (%):
-
Ukraina: 6,16 mln ton (44%), w porównaniu do 12,00 mln ton sezon wcześniej !!!
-
Brazylia: 4,43 mln ton (32%);
-
Serbia: 1,71 mln ton (12%);
-
Kanada: 0,69 mln ton (5%);
-
Rosja: 0,40 mln ton (3%).
Pszenica durum (2,70 mln ton) najczęściej sprowadzana jest z Kanady (73%) i z USA (15%).
Pszenica miękka (1,89 mln ton) pochodzi najczęściej z Ukrainy (33%), Kanady (25%), Rosji (14%), Serbii (11%) i USA (11%).
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/MP