Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) w swojej pierwszej prognozie na sezon 2023/24 spodziewa się, że światowe zbiory zbóż w sezonie 2023/24 wzrosną (r/r) do 2,283 mld ton.
Będzie to o 33 mln ton (1,5%) więcej niż w obecnym sezonie. Oczekiwany wzrost produkcji zbóż powinien nastąpić za sprawą lepszych zbiorów kukurydzy, które z nawiązką zrekompensują niższą światową produkcję pszenicy.
IGC oczekuje równocześnie wzrost globalnego zużycia ziarna zbóż z 2,261 mld ton (obecny sezon) do 2,288 mld ton (sezon 2023/24).
Konsekwencją prognoz podaży i popytu jest oczekiwany spadek zapasów końcowych zbóż do 580 mln ton, czyli o 6 mln ton poniżej tego sezonu.
Pszenica - świat:
IGC oczekuje, że światowi producenci zbiorą w kolejnym sezonie 787 mln ton pszenicy (-2% r/r). Konsumpcja globalna pszenicy szacowana jest na 794 mln ton (+5 mln ton r/r) i przewyższy produkcję.
Stąd zapasy pszenicy na koniec sezonu 2023/24 powinny obniżyć się z 286 do 279 mln ton.
Kukurydza - świat:
W nowym sezonie światowe zbiory kukurydzy powinny wynieść 1202 mln ton (+4,5% rok do roku). Globalne zużycie kukurydzy będzie nieco mniejsze niż produkcja i oceniane jest na 1198 mln ton.
Konsekwencją powinien być wzrost zapasów końcowych kukurydzy z 256 mln ton (obecny sezon) do 261 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/DK