W sezonie 2019/2020 poza granice celne UE wysłano 11,6 mln ton zbóż i przetworów zbożowych, a więc więcej o 46% niż w porównywalnym okresie minionego sezonu. Większy był głównie wywóz pszenicy o 46% do 7,8 mln ton oraz kukurydzy - ponad 2-krotnie do 738 tys. ton. Eksport pozostałych zbóż był też wyższy niż sezon wcześniej, z wyjątkiem żyta, gdzie odnotowano spadek o 8% do 60 tys. ton i słodu o 2% do 701 tys. ton w przeliczeniu na ekwiwalent ziarna.
Z UE pszenicę zwyczajną dostarczano przede wszystkim do Algerii, Arabi Saudyjskiej, Egiptu, a pszenicę durum do Turcji i Tunezji. Odbiorcą jęczmienia były Chiny i Arabia Saudyjska, kukurydzy - Turcja i Izrael, a owsa - Szwajcaria i Norwegia.
Zwiększeniu uległ też import zbóż. W okresie od 1 lipca do 13 października 2019 r. do UE sprowadzono 7,5 mln ton zbóż i przetworów zbożowych, czyli o 18% więcej niż przed rokiem. Najwięcej zakupiono kukurydzy – 5,7 mln ton, co oznacza wzrost o 26%. Przywóz jęczmienia wzrósł 7,6 razy i osiągnął poziom 0,5 mln ton. Mniejszy niż w poprzednim sezonie był m.in. import pszenicy o 17% do 1,3 mln ton i żyta o 97% do 3 tys. ton.
Kukurydzę do UE sprowadzano przede wszystkim z Brazylii i Ukrainy, pszenicę zwyczajną i jęczmień – z Ukrainy i Mołdawii, a żyto – z Rosji.