| Autor: redakcja1

Handel polskim zbożem w sezonie 2013/2014

Eksport ziarna zbóż z Polski utrzymuje się na wysokim poziomie. Przy stabilnym popycie krajowym dojdzie zatem do sporego obniżenia zapasów zbóż na koniec sezonu 2013/2014 podaje Wiesław Łopaciuk i Katarzyna Klimek z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Handel polskim zbożem w sezonie 2013/2014
Zasoby krajowe zbóż zmalały o niemal 4%, a podaż całkowita z uwzględnieniem szacowanych obrotów handlu zagranicznego będzie niższa o 3,5%. Zużycie krajowe jest prognozowane na poziomie o ponad 1% większym niż w sezonie 2012/2013, na co przełoży się wzrost zużycia przemysłowego o 15% do 3,3 mln ton, co skompensuje zniżkę zużycia paszowego o 1% do 15,6 mln ton.
 
W odniesieniu do rekordowego sezonu 2012/2013, eksport zmniejszy się o 5% do 4,3 mln ton. W związku z tym, w sezonie 2013/2014 rozchody ogółem minimalnie wzrosną do 31,1 w stosunku do 31,0 mln ton w sezonie 2012/2013, a zapasy końcowe spadną do 1,3 mln ton wobec 2,6 mln ton w sezonie wcześniejszym.
 
Łopaciuk i Klimek zauważają, że podobnie jak w styczniu tego roku, wysyłka zbóż w lutym 2014 r. była w granicach 356 tys. ton,. W tym czasie zwiększył się jedynie eksport pszenicy o 8%, a wywóz pozostałych zbóż zmniejszył się, w tym jęczmienia o 35%, kukurydzy o 19% i żyta o 6%. W porównaniu z lutym 2013 r. eksport zbóż był większym o 87%, w tym pszenicy ponad trzykrotnie.
 
W lutym 2014 r. sprowadzono do kraju 125 tys. ton zbóż, a zatem o 12% mniej niż w poprzednim miesiącu, kiedy było to 142 tys. ton. Jedynie import żyta w tym czasie zwiększył się o 111%. W odniesieniu do lutego 2013 r. import wszystkich zbóż był wyższy o 92%, jęczmienia i kukurydzy było odpowiednio o 164 i 136%.
 
Eksport niemal wszystkich produktów pierwotnego przetwórstwa spadł w tym czasie. Zwiększył się tylko wywóz słodu o 35%. W odniesieniu do poprzedniego miesiąca spadł import mąki pszennej i słodu - odpowiednio o 26 i 35%, a przywóz pozostałych produktów wzrósł.
 
Zdaniem specjalistów IERiGŻ, wysyłka prawie wszystkich produktów wtórnego przetwórstwa w lutym 2014 r., w porównaniu ze styczniem 2014 r., była niższa. Zwiększył się jedynie wywóz ciasta makaronowego o 1%. Import wyrobów spożywczych oraz chleba i wyrobów cukierniczych wzrósł odpowiednio o 21 i 1%, pozostałych produktów spadł.


Tagi:
źródło: