Import wyniósł 107 tys. t w stosunku do 152 tys. t w poprzednim miesiącu. Zwiększył się przywóz jedynie żyta, a pozostałych zbóż wyraźnie się obniżył.
W okresie siedmiu miesięcy sezonu 2018/2019 z kraju wywieziono 3 mln t zbóż, czyli o 8,6% więcej niż w porównywalnym czasie poprzedniego roku, w tym tyle samo pszenicy - 1,3 mln t , 0,8 mln t kukurydzy względem 0,7 mln t i 0,4 mln t żyta wobec 0,3 mln t.
W lutym 2019 r. zmalała wysyłka mąk, w tym zwłaszcza żytniej oraz ziaren obrobionych inaczej, a wzrosła słodu, kasz i grysików. Po stronie przywozu nastąpiło ograniczenie obrotów, z wyjątkiem przywozu ziaren obrobionych inaczej. Zwiększył się eksport ciast makaronowych i pieczywa. Większy był też import ciast makaronowych, a pozostałych przetworów zbożowych zmalał.