| Autor: redakcja1

GASC zakupił 290 tys. ton pszenicy HRW z USA

Egipska firma handlowa GASC poinformowała o dokonaniu zakupu 290 tys. ton pszenicy amerykańskiej HRW z dostawą na 15-25 kwietnia 2015 roku, a przeciętna cena wynosiła 273,11 USD/t (c&f) – podaje FAMMU/FAPA.

GASC zakupił 290 tys. ton pszenicy HRW z USA

GASC zakupił 290 tys. ton pszenicy HRW z USA

Zaakceptowano następujące oferty:

  • 55 tys. ton pszenicy od firmy Invivo po 271,44 USD/t (c&f),

  • 55 tys. ton pszenicy od firmy Louis Dreyfus po 273,5 USD/t (c&f),

  • 60 tys. ton od firmy Cargill po 273,5 USD/t (c&f),

  • 60 tys. ton pszenicy od firmy Cargill po 273,5 USD/t (c&f),

  • 60 tys. ton of firmy Ameropa po 273,5 USD/t.

Po anulowaniu przetargu z poprzedniego tygodnia z uwagi na zbyt wysokie ceny we wszystkich złożonych ofertach GASC zdecydował się jednak na zorganizowanie następnego przetargu tylko dla amerykańskiej pszenicy w celu wykorzystania 100 mln USD ze specjalnej linii kredytowej udzielonej Egiptowi przez Stany Zjednoczone.

 

Rozszerzono przy tym zakres klasy pszenicy objętych przetargiem o pszenicę HRW. W minionym tygodniu GASC zakupił 240 tys. ton pszenicy francuskiej i rumuńskiej z dostawą na 15-25 marca tego roku. Przeciętna cena wynosiła 240,25 USD za tonę (na bazie cif).

 

Zaakceptowano następujące oferty:

  • 60 tys. ton francuskiej pszenicy od firmy Soufflet po cenie 224,74 USD/t (na bazie fob) i kosztach frachtu w wysokości 13,10 USD/t,

  • 60 tys. ton francuskiej pszenicy od firmy Lecureur po 226,64 USD/t (fob) i kosztach frachtu 13,1 USD/t,

  • 60 tys. ton francuskiej pszenicy od firmy Cargill po 227,68 USD/t i kosztach frachtu 12,73 USD/t,

  • 60 tys. ton rumuńskiej pszenicy od firmy Ameropa po 234,84 USD/t i kosztach frachtu 8,15 USD/t.

W okresie od początku bieżącego sezonu do 3 lutego 2015 roku Egipt zakupił 3,985 mln ton pszenicy, w tym: francuskiej - 1,68 mln ton - 43%, rumuńskiej - 1,2 mln ton - 30%, rosyjskiej - 885 tys. ton - 22%, ukraińskiej - 165 tys. ton - 4% i amerykańskiej - 55 tys. ton - 1%.



Tagi:
źródło: