Partner serwisu Zboża
Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Przyczepy do zadawania pasz FEDO
2014-04-24 -
Podnośnik Big Bag – ładowność 1000kg.
2016-01-12 -
BRODNICA 1B - 3 belkowy agregat ścierniskowy
2013-03-18 -
Opryskiwacz Profarmer ENTRY-HBS
2020-08-05 -
Lusterka do ciągników Case IH GL0513
2011-12-14 -
Suszarnia przewoźna S
2011-01-10 -
Eletor SC-12
2020-02-07
GASC rozważa zaostrzenie wymogów jakościowych dla pszenicy
Egipski importer rządowy GASC rozważa zaostrzenie wymogów jakościowych odnośnie zawartości protein w importowanym ziarnie – podaje FAMMU/FAPA.

Do tej pory nie podjęto jeszcze ostatecznej decyzji w tej kwestii. Wiceprzewodniczący GASC Mamdouh Abdel Fattah w wypowiedzi cytowanej przez lokalną prasę poinformował o planach podniesienia parametrów jakościowych dla pszenicy z importu dotyczących zawartości białka z wcześniejszych 12% do 12,5%.
Jak wynika z obecnie obowiązujących wymogów ziarno pochodzące od dostawców z basenu Morza Czarnego - Rosja, Ukraina i Rumunia musi charakteryzować się minimalną zawartością białka wynosząca 12%, z kolei dla pszenicy francuskiej jest to 11,5%.
Zdaniem analityków, jeśli GASC dokona zmian w specyfikacji, to będzie to niesprzyjające dla dostawców z Francji, Niemiec i USA. Umocni się za to pozycja konkurencyjna dostawców z rejonu Morza Czarnego.
W opinii FAMMU/FAPA, jakość unijnej pszenicy z tegorocznych zbiorów jest lepsza niż przed rokiem, ale nie wszystkie parametry są na wysokim poziomie. W przypadku zawartości białka w ziarnie to nie ma rewelacji. Odnosi się to zarówno do pszenicy francuskiej, jak i niemieckiej. Najprawdopodobniej jest to pośredni wynik suszy, która nie wpłynęła wprawdzie na wysokość zbiorów, ale mogła spowodować spadek zawartości protein w ziarnie. Francuska pszenica z tegorocznych zbiorów oferowana na wywóz ma przeważnie zawartość białka wynosząca 11,5%, a niemiecka – 12%.
