Partner serwisu Zboża
Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Malowanie proszkowe
2016-04-20 -
FLORAMIX PIĘKNE KWIATY (Nawóz dolistny)
2012-01-17 -
Schładzalniki otwarte typu RFT
2015-11-18
Nowa klasyfikacja pszenicy miękkiej we Francji
Francuscy producenci pszenicy, handlowcy i przetwórcy przyjęli nową klasyfikację dla klas pszenicy miękkiej – FAMMU/FAPA.
Klasyfikacja pszenicy miękkiej
Będzie ona obowiązywała na zasadach dobrowolnych od 1 lipca 2015 roku. Wyodrębniono pięć klas pszenicy miękkiej przede wszystkim biorąc pod uwagę podstawowe parametry jakościowe, takie jak zawartość białka, ciężar właściwy i liczbę opadania Hagberga.
W związku z tym, pszenica klasy Premium (A1) ma charakteryzować się następującymi parametrami: min. 11,5% zawartością białka, ciężarem właściwym – min. 77 kg/hl oraz liczbą opadania Hagberga – min. 240 s. Klasa niżej – pszenica Superior (A2) - to pszenica o zawartości białka co najmniej 11%, ciężarze właściwym min. 76 kg/hl i liczbie opadania – min. 220 s. Klasa Medium (A3) to ziarno o zawartości protein min. 10,5% i liczbie opadania – min. 170 s, przy czym nie precyzuje się dla tej klasy ciężaru właściwego.
Jakość francuskiej pszenicy z tegorocznych zbiorów nie należy do najwyższych. Średnia zawartość białka w ziarnie wynosi 11,1%, co oznacza najmniejszy poziom od co najmniej 2009 roku. Przeciętny ciężar właściwy to 76,3 kg/hl w stosunku do 77,6 kg/hl w 2013 roku. Tylko w przypadku 45% ziarna z tegorocznej produkcji liczba opadania osiągnęła poziom 220 s w odniesieniu do 99% w ubiegłym roku.