W Unii Europejskiej w sezonie 2011/2012 wyprodukowano o 16% ton kukurydzy więcej niż w sezonie poprzednim. Ukształtowało to produkcję na poziomie 65 milionów ton.
Efekt ten został uzyskany dzięki większej powierzchni uprawnej, a także większym plonom. Całkowity obszar na jakim uprawiana była kukurydza w 2011 roku wyniósł 14,3 mln ha. Powierzchnia, na której produkowana jest kukurydza ziarnowa zwiększyła się o 8% w danym sezonie, co dało liczbę 8,5 mln ha. Obszar kukurydzy przeznaczonej na kiszonkę zajął 5,6 mln ha. Teren, na którym uprawiano kukurydzę nasienną zajął 126 tys. ha, natomiast kukurydzy kiszonkowej 65 tys. ha. Wzrostu kukurydzy ziarnowej nie odnotowała jedynie Francja. Jednak w tym kraju uzyskane plony były na bardzo dobrym poziomie. Także we Włoszech oraz krajach Europy Centralnej i Wschodniej jakość była zadowalająca. Spowodowało to, że kukurydza europejska stałą się konkurencyjna, także poza granicami Unii. Wpłynęło to na zmniejszenie importu w minionym sezonie o ok 4 mln ton. Kształtująca się na wysokim poziomie produkcja ziarna, a także jego atrakcyjność cenowa spowodowała, iż kraje trzecie stały się docelowym punktem w jego odbiorze. Szacuje się, że poziom wysyłanego ziarna ukształtuje się na poziomie 3 mln ton.
Jeśli chodzi o kraje spoza Unii to na terenie Ukrainy produkcja kukurydzy jest na tyle wysoka, że możliwe jest jej konkurowanie z kukurydzą unijną. Wysyłane są znaczne ilości, pomimo braku stabilnej polityki eksportowej (zapowiedzi dotyczące wprowadzenia zakazu eksportu). Głównymi odbiorcami są kraje leżące w basenie morza śródziemnego. Z krajów unijnych importerami ukraińskiej kukurydzy są Hiszpania oraz Portugalia.
źródło: Gospodarz.pl Foto: sxc.hu