W tygodniu kończącym się 10-maja kraje Unii Europejskiej wyeksportowały 195.451 ton pszenicy miękkiej.
Wynik ten zostanie zapewne skorygowany w górę wzorem tygodni wcześniejszych, ale prawdopodobnie nie osiągnie poziomu średniego z ostatnich czterech tygodni (463,6 tys. ton). Od początku lipca (początek sezonu 2019/20) wywieziono poza UE 29,15 mln ton pszenicy miękkiej. Jest to rezultat o 61% lepszy niż w analogicznym okresie sezonu 2018/19.
Eksport wszystkich gatunków pszenicy oraz mąki pszennej (w ekwiwalencie ziarna) sięgnął już 30,76 mln ton i jest o 60% wyższy niż rok temu (w analogicznym okresie).
W ostatnim tygodniu udział polskiej pszenicy miękkiej w całym eksporcie stanowił ponad połowę i wyniósł 115.903 ton. W poprzednich czterech tygodniach Polska eksportowała poza UE średnio po 101,0 tys. ton).
W unijnym eksporcie pszenicy (miękkiej) dominują dwa kraje, są to Francja (34% udział) i Rumunia (17%). W rankingu eksporterów wyprzedzają nas także Niemcy (14%). Udział polskiego ziarna w unijnym eksporcie pszenicy miękkiej stanowi teraz 9,9%.
Najwięksi odbiorcy unijnej pszenicy miękkiej:
-
Algieria: 4,3 mln ton (15%);
-
Arabia Saudyjska: 2,7 mln ton (9%);
-
Maroko: 2,2 mln ton (8%);
-
Egipt: 2,0 mln ton (7%);
-
Chiny: 1,8 mln ton (6%).
Unijny import zbóż
Od początku sezonu kraje UE zaimportowały 21,83 mln ton zbóż (-18% r/r).
W imporcie dominuje kukurydza z wynikiem 17,73 mln ton. Jest to wynik gorszy niż w poprzednim sezonie, ale ciągle powyżej średniej.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/MP