| Autor: redakcja1

W końcówce sierpnia podrożały pszenica, owies i pszenżyto

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 21 do 28 sierpnia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano wzrost cen większości zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR.

W końcówce sierpnia podrożały pszenica, owies i pszenżyto
Zwyżki cen zbóż

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do owsa (oba rodzaje), pszenicy (oba rodzaje), pszenżyta i żyta konsumpcyjnego. W ujęciu procentowym największemu wzrostowi uległa cena owsa konsumpcyjnego i paszowego, które podrożały o 2,3% do odpowiednio: 508 zł/t i 472 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny pszenicy konsumpcyjnej o 2% do 629 zł/t i paszowej o 1,2% do 613 zł/t oraz żyta konsumpcyjnego - o 0,2% do 672 zł/t.

Spadek cen zbóż
 
W okresie od  21 do 28 sierpnia br. w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż największy spadek zaobserwowano w przypadku żyta paszowego
, które potaniało - o 3,2% do 454 zł/t. Poza tym, odnotowano zniżki w obrębie jęczmienia: paszowego - o 0,4% do 510 zł/t, konsumpcyjnego - o 0,3% do 489 zł/t i browarnego - o 2,1% do 658 zł/t. Wraz ze zbliżającymi się żniwami spadają ceny kukurydzy. W ostatnim tygodniu sierpnia br. zboże to potaniało o 0,8% do 664 zł/t.

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże
Rodzaj
ziarna
Cena
[zł/tona]
Tygodniowa
zmiana
ceny [%]
Strukt. obrot.
[%]

 

 
28.08.2016
21.08.2016

 
28.08.2016
21.08.2016
Pszenica
k.
629
616
2,0
39,6
47,8

 
p.
613
605
1,2
35,8
29,0
Żyto
k.
489
487
0,4
3,4
3,8

 
p.
454
469
-3,2
1,8
1,3
Jęczmień
k.
489
491
-0,3
0,6
0,9

 
p.
510
512
-0,4
3,2
2,6

 
b.
658
672
-2,1
7,6
7,5
Kukurydza
p.
664
670
-0,8
2,1
0,8
Owies
k.
508
497
2,3
1,5
1,9

 
p.
472
461
2,3
0,4
0,2
Pszenżyto
p.
524
516
1,4
4,1
3,94,2
k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane
 
Struktura obrotu zbożami

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 28 sierpnia 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 39,6% i 35,8%. Na trzecim miejscu znalazł się natomiast jęczmień browarniany 7,6%.


Tagi:
źródło: