| Autor: redakcja1

Zboża konsumpcyjne nieznacznie w górę (13.12.2015)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 6 do 13 grudnia 2015 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek cen pięciu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi.

Zboża konsumpcyjne nieznacznie w górę (13.12.2015)

Ceny zbóż w punktach skupu

Zboże

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Zmiana ceny w skali tygodnia [%]

Strukt. obrot.
[%]

 

 

13.12.2015

6.12.2015

 

13.12.2015

6.12.2015

Pszenica

k.

690

689

0,1

51,6

48,8

 

p.

704

697

1,0

31,0

30,1

Żyto

k.

540

540

0,1

1,7

1,8

 

p.

535

549

-2,6

0,4

0,4

Jęczmień

k.

601

583

3,1

0,5

0,2

 

p.

620

623

-0,5

1,4

1,1

 

b.

701

691

1,5

3,0

4,8

Kukurydza

p.

685

688

-0,5

5,8

7,5

Owies

k.

592

586

1,1

0,5

0,4

 

p.

495

581

-14,8

0,1

0,0

Pszenżyto

p.

601

603

-0,3

4,2

5,0

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane

Notowania zbóż
 
Wzrost cen zbóż
 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia konsumpcyjnego i browarnianego, owsa konsumpcyjnego, pszenicy (oba rodzaje) oraz żyta konsumpcyjnego. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował jęczmień konsumpcyjny, który podrożał o 3,1% do 601 zł/t. W dużo mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny jęczmienia browarnianego o 1,5%, owsa konsumpcyjnego o 1,1%, pszenicy paszowej o 1%, a także pszenicy konsumpcyjnej i żyta konsumpcyjnego po 0,1%


Spadek cen zbóż
 

W tym samym czasie spadkowi uległy ceny owsa paszowego, żyta paszowego, jęczmienia paszowego, kukurydzy oraz pszenżyta. Przy czym, najbardziej znaczące zniżki były związane z owsem paszowym, którego cena zmalała o 14,8% do 495 zł/t. W wyraźnie mniejszym stopniu potaniało natomiast żyto paszowe (-2,6%), jęczmień paszowy (-0,5%), kukurydza (-0,5%) oraz pszenżyto (-0,3%).


Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 13 grudnia 2015 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 51,6% i 31%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 5,8%.



Tagi:
źródło: