| Autor: redakcja1

Ceny zbóż w skupie (24.01.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 17 do 24 stycznia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup zbóż w Polsce zaobserwowano spadek cen pięciu z jedenastu gatunków zbóż poddanych monitoringowi w ZSRIR. Bez zmian pozostały ceny skupu pszenżyta i żyta konsumpcyjnego.

Ceny zbóż w skupie (24.01.2016)

Ceny zbóż w punktach skupu

Surowiec

Rodzaj
ziarna

Cena
[zł/tona]

Tygodn. zmiana ceny [%]

Strukt. obrot. [%]

 

 

2016.01.24

2016.01.17

 

2016.01.24

2016.01.17

Pszenica

k.

682

672

1,4

49,7

47,9

 

p.

695

700

-0,7

29,2

29,1

Żyto

k.

537

537

0,0

3,3

2,7

 

p.

533

536

-0,5

0,2

0,5

Jęczmień

k.

613

616

-0,5

0,7

0,5

 

p.

613

617

-0,6

1,7

2,5

 

b.

733

695

5,4

1,8

2,1

Kukurydza

p.

699

697

0,3

6,7

8,0

Owies

k.

549

522

5,0

0,3

0,1

 

p.

567

595

-4,7

0,2

0,0

Pszenżyto

p.

606

606

0,0

6,2

6,5

k=konsumpcyjne, p=paszowe, b=browarniane

Notowania zbóż
 
Zwyżki cen zbóż
 

Na przestrzeni omawianego tygodnia zwyżki cen zbóż odnotowano w odniesieniu do jęczmienia browarnianego, owsa konsumpcyjnego, pszenicy konsumpcyjnej oraz kukurydzy. W ujęciu procentowym największy wzrost cechował jęczmień browarniany, który podrożał o 5,4% do 733 zł/t. W mniejszym stopniu zwiększyły się natomiast ceny owsa konsumpcyjnego o 5% do 549 zł/t, pszenicy konsumpcyjnej - o 1,4% do 682 zł/t i kukurydzy - o 0,3% do 699 zł/t.


Spadek cen zbóż
 

W tym samym czasie spadkowi uległy owsa paszowego, pszenicy paszowej, jęczmienia paszowego i konsumpcyjnego oraz żyta paszowego. Najbardziej znaczące zniżki były związane z owsem paszowym, którego cena zmalała o 4,7% do 567 zł/t. W mniejszym stopniu potaniała natomiast pszenica paszowa o 0,7% do 695 zł/t, jęczmień paszowy - 0,6% do 613 zł/t i konsumpcyjny - 0,5% do 613 zł/t oraz żyto paszowe - o 0,5% do 533 zł/t.


Ceny zbóż - czytaj więcej

W strukturze obrotu zbożami, w dniu 17 stycznia 2016 r., zdecydowanie największe znaczenie miała pszenica konsumpcyjna i paszowa odpowiednio: 49,7% i 29,2%. Trzecie miejsce w tym zestawieniu zajęła natomiast kukurydza – 6,7%.



Tagi:
źródło: